S. KUBÁNEK: Prešov potrebuje akútne riešiť obchvaty i Nábrežnú komunikáciu

23.05.2012 Prešov

Prešov 23. mája (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Stanislav Kubánek (Smer-SD) sa chce počas tohto funkčného obdobia venovať predovšetkým cestnej dopravnej infraštruktúre v Prešovskom kraji i v meste Prešov. V najbližších týždňoch by Slovenská správa ciest (SSC) mala podľa neho rozbehnúť aj dostavbu prešovskej Nábrežnej komunikácie.
Kubánek si uvedomuje, že ekonomická situácia na východe Slovenska sa nemôže zlepšiť bez diaľničného prepojenia s Bratislavou. Rovnaký postoj k tejto problematike zaujala aj jeho kolegyňa z parlamentného poslaneckého klubu Svetlana Pavlovičová.
Podľa Kubánka dopravná situácia v metropole Šariša sa hustnúcou premávkou zhoršuje a preto treba čo najskôr začať s realizáciou diaľničného obchvatu smerom na Košice. Zároveň je však potrebné sústrediť sa aj na výstavbu severného obchvatu.
"Treba urýchlene riešiť aj Nábrežnú komunikáciu, ktorá sa robí viac ako 20 rokov. Ja si myslím, že do mesiaca sa poklepe základný kameň, začne sa výstavba prepojenia od mestskej športovej haly po ZVL," konštatoval dnes Kubánek na stretnutí s novinármi v Prešove. Doplnil, že podľa jeho informácií by zmluva medzi SSC a dodávateľom prác mala podpísať práve dnes.
Proces výstavby spomínanej komunikácie, ktorá mala odľahčiť premávku cez Prešov, sa začal takmer pred 20 rokmi. Prípravu zdržiavali nevyrovnané vlastnícke vzťahy a problémy boli aj s uvoľnením peňazí. Preto sa aj prvý, asi 1500-metrový úsek musel stavať po etapách.
Úsek od križovatky s Kolárovou ulicou po ulicu Jána Pavla II. odovzdali do užívania v plnom profile v máji 2011. Zostáva však ešte dokončiť vyše dva kilometre komunikácie po ZVL vrátane premostenia cez rieku Torysa.
Poslankyňa NR SR Svetlana Pavlovičová pre TASR uviedla, že okrem zlepšenia dopravnej infraštruktúry sa chce venovať hlavne možnostiam čerpania zdrojov z európskych fondov. Chce využiť svoje skúsenosti z pôsobenia na Úrade Prešovského samosprávneho kraja. Podľa nej by mala mať regionálna samospráva v tejto oblasti omnoho väčšie kompetencie.
"Aby finančné prostriedky išli priamo do lokalít, ktoré bude určovať regionálna samospráva, aby sa o aktivitách, ktoré chce v rámci regiónu podporiť, nerozhodovalo v hlavnom meste," tvrdí Pavlovičová. Doplnila, že zo strany žiadateľov počas svojej praxe registrovala množstvo sťažností týkajúcich sa problémov s realizáciou projektov.
"Chcem sa zamerať na to, aby sa zjednodušil celý proces implementácie a to vo vzťahu medzi príjemcom a tým, kto tieto zdroje poskytuje. Uvítala by som, keby sa skrátila doba od schválenia finančného príspevku po reálne poukázanie finančných prostriedkov na účet," uzavrela poslankyňa.
 

Vyberte región

mark